27 Eylül 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 28 Eylül 2008 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CUMHURBAŞKANI GÜL YURDA DÖNÜYOR

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler 63. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri'ne katılmak üzere bulunduğu New York'taki temaslarının ardından Ankara'ya dönmesi bekleniyor.

-TZOB'UN BASIN TOPLANTISI

-Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan ayı öncesi ve sonrasında üretici, hal ve pazar ve market fiyatları ile ilgili basın toplantısı düzenliyor. (Saat: 10.30)

-DİYETİSYENLERDEN İSTANBUL'DAKİ ÖLÜMLERE DAİR AÇIKLAMA

-Türkiye Diyetisyenler Derneği Genel Başkanı Sacide Gümüşel, zayıflama merkezleri ve diyet konusunda açıklamalarda bulunuyor. (Saat: 12.00)

-AVRUPA KONSEYİ, KIBRIS'TAKİ İKİ LİDERİ DİNLEYECEK

-Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde (AKPM) yarın başlayacak oturumların gündeminde Gürcistan-Rusya savaşı ile Kıbrıs bulunuyor. AKPM'ye, Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas Salı günü, KKTC Cumhurbaşkanı Talat ise Çarşamba günü hitap edecek.

-ABD'Lİ PROFESÖR: ?TÜRKİYE, MİNSK GRUBU'NDAN ETKİN OLABİLİR?

-ABD'deki George Mason Üniversitesi öğretim üyesi, sorun çözme yöntemi uzmanı Prof. Dennis Sandole, Yukarı Karabağ konusunda Türkiye'nin ?arabulucu? rolünü üstlenebileceğini belirterek ?Bu ülke, Minsk Grubu'ndan daha etkin olduğunu kanıtlayabilir? dedi.

-UFUK URAS: ?GEÇİCİ 15. MADDEYİ KALDIRARAK BAŞLAYALIM?

-ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, başta 12 Eylül askeri darbesi olmak üzere, darbelerin araştırılması için TBMM'de yeni bir araştırma komisyonu kurulması konusunda Meclis Başkanı Köksal Toptan'dan inisiyatif almasını isteyecek.

-Uras, Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılması ve 12 Eylül darbecilerinin yargılanması gerektiğini savundu. Uras, "Türkiye'nin yakın tarihin kahraman olarak ortalıkta dolaşan yargılanmamış darbecilerle, binlerce kanunsuz operasyonun sorumlusu olan siyasetçi ve devlet memurlarıyla doludur. Siyasilerin cesaretsizliği nedeniyle karanlık ilişkiler açığa çıkarılamadı" dedi.

-BANKALARIN AÇIK POZİSYONU 12 MİLYAR DOLAR

-Bankacılık sektörünün bilanço içi açık pozisyonu 12 Eylül itibariyle 12 milyar 40 milyon dolara ulaştı. Bankaların 172.9 milyar dolarlık bilanço içi döviz yükümlülüğüne karşılık, 160.8 milyar dolarlık döviz varlığı bulunuyor. Bankaların döviz pozisyon açığı Haziran sonundan bu yana 2.2 milyar dolar küçüldü.

-REEL SEKTÖRÜN KİMYASI BOZULDU

-Giderek derinleşen küresel finansal krizin yansımaları, son bir yılda imalat sanayiinin mevcut durum algısı ve geleceğe yönelik beklentilerinin hızlı kötüleşmesine yol açtı.

-Faaliyette olduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda kötümser olan işyerlerinin geçen yıl Eylül ayında sadece yüzde 13.3 olan üretim değeri ağırlıklı oranı, bu yıl aynı ayda yüzde 42.4'e kadar çıktı.

-Sanayinin üretim hacmi düştü, stokları büyüdü, iç piyasa ve ihracat siparişleri azaldı, rekabet gücü azaldı, yatırımlar kısıldı, birim maliyetler yükseldi, bu gelişmelerin izleyen dönemde süreceği beklentisi arttı. Bu olumsuz gelişmelerde temel faktör olarak talep daralması öne çıktı.

-ŞİRKETLER 10 YILDA 203 MİLYON YTL REKABET CEZASI ÖDEDİ

-Rekabet Kurulu, 1998-2008 döneminde rekabete aykırı eylemleri nedeniyle hakkında soruşturma açtığı şirketlere toplam 203 milyon YTL tutarında ceza kesti. Bu yıldan itibaren maktu tutar yerine ciroya göre ceza uygulamasına geçen Rekabet Kurulu, bundan sonraki dönemde soruşturmalarda çok daha yüksek düzeyde cezalar kesecek.

-MEY İÇKİ: KÜÇÜLEN LİKÖR PAZARINI DÜNYADA BİR İLK OLAN TÜRK KAHVELİ LİKÖRLE BÜYÜTTÜK

-Mey İçki Pazarlama Direktörü Çiçekten Becel, geleneksel likör kültürünü geliştirmek ve daralan likör pazarını yeniden büyütmek amacında olduklarını belirterek, ?Bir yıl önce piyasaya sunduğumuz Hare Türk Kahveli ve Kremalı likörünü Türk tüketicisi çok beğendi. Kahveli likör sayesinde, geleneksel olarak algılanan likör pazarındaki küçülmeyi durdurduk ve 2006 yılında yüzde 22, geçen yıl da yüzde 11 küçülen likör pazarının 2008'de yüzde 8.5 büyümesine önemli bir katkıda bulunduk? dedi.

-Likör satışlarının yüzde 50'sinin bayramlarda yapıldığını, tüketicilerin eskiden likörü sadece bayramlarda ve aile toplantılarında içtiğini belirten Çiçekten Becel ?Dünyada bir ilk olan Hare Kremalı ve Türk Kahveli Likör ile kategorinin konumu değişti. Kremalı likörler kahve dünyasına yeni bir keyif getirdi ve şimdi de kategoriyi büyütüyor. Likör pazarındaki büyümenin yüzde 80'i kahveli likörden geliyor? değerlendirmesini yaptı.

-Çiçekten Becel, beş yıl öncesinde Türkiye'de likör tüketiminin 1 milyon litre civarında olduğunu, 2008'de bu rakamın 300 bin litrelerde seyrettiğini belirterek, yaptıkları yeniliklerle likör pazarındaki iniş trendini durduklarını ekledi.

-TRT ÇOCUK 1 KASIM'DAN İTİBAREN YAYINDA

-Bir süredir çalışmaları devam eden TRT'nin çocuk kanalı TRT Çocuk 1 Kasım'da yayına başlıyor. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TRT 4 kanalını çocuklara ayırdıklarını söyleyerek ?Sabah 07.00'de yayına başlayacak olan çocuk kanalı akşam 21.00'e kadar sadece çocuk yayınları yapacak? dedi.

-TRT Genel Müdürü Şahin, çocuk kanalının milli değerleri taşıyan bir kanal olacağını belirterek ?İzleyen her çocuk mutlaka kendinden bir şeyler bulacak. Yani bizim kanalımız, Türk çocuklarının kanalı olacak? dedi. Yurt dışından alacakları programlarda da seçici olacaklarını ifade eden Şahin, ?Bizim iyi niyetimize rağmen yabancılar daha misyonerce bakıyorlar olaya. Kendi dini propagandalarını çocuk filmlerinin içerisine sokuşturuyorlar? diye konuştu.

-TÜRK GENCİ KORKUYOR

-Türkiye'de gençlerin yüzde 94.1'inin fobisinin olduğu ortaya çıkarken gençler en çok, ölümden, dini duygularını kaybetmekten, cehenneme gitmekten ve depremden korkuyor.

-Gençlerin yüzde 59.9'unun insanlarla ilişkisini engelleyen korkuları bulunurken, her dört gençten birinde panik atak var.

-İNÖNÜ VAKFI BAŞKANI ÖZDEN TOKER: "CUMHURİYETİ YAŞATMAK HEPİMİZİN SORUMLULUĞU"

-İsmet İnönü'nün kızı ve İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, 85. yıldönümü kutlanacak olan cumhuriyete sahip çıkılması çağrısında bulundu. 0Toker, ?Bize emanet edilen bu cumhuriyeti, dev0rimlerin hepsini yaşayan bir varlık olarak görmemiz lazım. Eğer onları yaşatamazsak bütün faniler gibi ölür ve unutulurlar. Onları boşlukta bıraktığınız zaman başka fikirler oraları dolduruyor? dedi.

-KAFKAS KÜLTÜRLERİ KARS'TA BULUŞACAK

-Kars Belediyesi'nin bu yıl 4'üncüsünü düzenlediği Kafkas Kültürleri Festivali 3-5 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival kapsamında Tarihi Kentler Birliği'nin 2008 yılı ikinci buluşması da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımıyla yapılacak.

İYİ GÜNLER DİLERİZ?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber